söndag 14 oktober 2007

2001 Château Destieux

Vi har tröstdruckit en del bordeaux inför morgondagens släpp i nordkoreansk tappning. Anledningen till dysterheten är att ingen tid kommer att finnas till att köa på måndagsförmiddagen, vilket är mer eller mindre nödvändigt för att få tag på de hårt ransonerade 2004:orna. Denna Grand Cru från St Emilion får hålla humöret uppe under tiden.


2001 Château Destieux (329 kr) är mörkt rubinrött i glaset. Vinet har en tät doft av svarta vinbär, blåbärssylt, sötlakrits, nässlor och förförisk fatgrädde från rostade fat. Smaken är fyllig, plommonfruktig och smakrik med avrundade tanniner och fin sirlig syra. Visst finns här gott om fat, men det vaynerchuckska ekmonstret hålls (vanilj-)stången. Eftersmaken är varm, men inte eldig, med en bränd ton av farinsocker och glögg. Vinet bjuder på en viss mognad men kan sparas längre i jakt på mer komplexitet. För närvarande är detta inget som får en att spränga pannbenet i djup tankemöda, vinet är publikt snarare än djupt, men det går inte att förneka att detta är väldigt gott, än mer så om man gillar Merlot och ny ek.

Den här bordeauxen gör mer skäl för sina tre hundralappar än vad 2001 Château Batailley i samma prisklass lyckades med. Vinet kan säkert upplevas som lite snällt av den hårdhudade, men det är en bra introduktion till St Emilion för bordeaux-nybörjaren.

1 kommentar:

Frankofilen sa...

Ännu en bordeauxälskare i samma sits som stackars Konjären. Jag kan meddela att inte heller jag kommer att kunna frysa utanför Regeringsgatan imorgon bitti. Men cheer up, det handlar bara om druvjuice, och det går fler tåg. Jag misstänker också att inte precis allt kommer att ta slut på stubben, så det finns säkert möjlighet att få tag på några flaskor senare iallafall, om än kanske inte 1er Cru om man nu vill ha dem i den här årgången.