lördag 6 oktober 2007

2005 Barth Hattenheimer Schützenhaus Riesling Spätlese Trocken

Detta vin dricks med en än värre förkylning och jag får därför nöja mig med att teckna ned vad de övriga middagsgästerna tyckte om vinet. Risken för att 2005 Weingut Barth Hattenheimer Schützenhaus Riesling Spätlese Trocken (149 kr) ska vara korkskadat är mycket liten, flaskan har nämligen en tjusig glaskork. Mycket smart. Man undrar varför detta inte är vanligare; är glaskorkarna mycket dyrare än vanlig kork månntro? (Fläckarna på etiketten till vänster är inte en nysning, utan spåren av ett ilsket rödvin som dracks vid samma tillfälle).

Denna Riesling från Rheingau doftar (enligt utsago) blomsteräng, päron och honungsmelonsskivor på en bädd av flinta dränkt i nektar. När dessutom den för ett vitt vin ovanliga doften av hallon dyker upp blir det här rena fruktsalladen. Ännu inga oljetoner, doften är ung men redan mycket komplex och lovande. Vinet har en pockande livlig citrusinspirerad syra och är helt torrt trots spätlese-skörden. Smaken är mycket uppfriskande med en fin balans. Köp (det finns några flaskor kvar lite här och där) och lagra, det här kommer att bli mycket gott, eller, mer korrekt, ännu godare.

1 kommentar:

Anonym sa...

Beklagar... Sjukt frustrerande att vara snuvig bortom doft och smak. Pärlor för nästäppta svin, liksom - jag var i samma fas för några veckor sedan. Krya på dig och kom med en uppdatering om Barth senare.

//anders